3 toffe tips voor winterpret

Waar ga jij voor? De DIY ijsbaan, een picknick in de iglo of de slee zonder slee? We zijn benieuwd naar jullie foto’s en ideeën. tag @destaduit in jullie berichten op de socials!

IJspiste maken op het schoolplein of in de tuin

Willen de kinderen op het ijs spelen, maar zie je op tegen de drukte op de plekken waar dat mag? Maak dan zelf een ijsbaan in de tuin of op het schoolplein. Als je er nu aan begint, kunnen je kinderen morgen al het ijs op.

  • Zet 4 balken met ijzeren profielen aan mekaar. In twintig minuutjes heb je een frame van 9 op 10 meter.
  • Plaats de frame op een zo vlak mogelijke plek in de tuin of op het schoolplein, kies een plek die liefst niet al te veel zon krijgt.
  • Leg er een groot zeil in, dat je aan de zijkanten over de balkjes trekt en aanspant.
  • Vul het frame met regenwater.

Wachten op een dikke ijslaag hoeft niet. De kinderen kunnen hun hart al ophalen op 3 centimeter ijs. Giet er elke avond een emmer water bovenop, zodat je na een nachtje vrieskou weer een gladde piste hebt. En tegelijk wordt het ijs wat dikker.

Voor de kleintjes: maak een smalle glibberbaan zonder frame van een emmertje water.

Picknicken in de iglo

Bouw een iglo. Daar is de sneeuw van deze week gelukkig super geschikt voor. Nodig andere volwassenen uit om mee te bouwen met hun kinderen, want het is best een klus!

  • Stamp een grote cirkel in de sneeuw waar je gezellig met z’n allen in kan maar met niet meer dan 4 kinderen. Oh ja, vergeet niet om een deur in te plannen.
  • Gebruik kratten of  een cakeblik om sneeuwstenen te bouwen. Sneeuw erin, een beetje  aanpappen en op de cirkel lekken.
  • Leg de stenen NIET precies op elkaar maar steeds om en om.
  • Laat de sneeuwstenen als je een meter hoog bent geleidelijk naar elkaar toe komen waardoor je een soort puntmuts bouwt.

Wist je dat het in een iglo gezellig warm kan worden?

Wat wij nu weleens willen weten:  wat is je favoriete  iglo picknick? Wij gaan voor koekjes en warme melk voor de kinderen en hete thee en koekjes voor de grote mensen.

We hebben nog geen slee, wat nu?

Ben je het zat om thuis te wachten dat jullie slee wordt bezorgd? Niet doen! Je kunt zelf wel een slee maken.

Kleine kinderen kunnen  prima getrokken worden in een krat van Blokker of Action.  Zijn ze groter, geef ze dan de opblaaskrokodil mee of  het grote deksel van jullie afvalbak. Heb je dat niet?  Ook in een wasmand, op een dienblad of op kartonnen dozen kun je prima heuveltje af. Of op een Yogamat.

Doet u mee? Ieder kind de natuur in!

Leuk, hé, die doe dingen met de kinderen. Een beetje natuur is zo belangrijk.

Wist je dat veel stadskinderen nog nooit met hun voetjes in de zee hebben gestaan, nog nooit door een bos zijn gestruind of in een boom zijn geklommen? Dat gun je toch ieder kind!

Geef een kleine bijdrage en maak het mogelijk!