Brandneteldraad, wie durft?!

Op avonturentocht in de natuur. Wat heb je nodig? Juist ja, draad of touw om je visje te vangen of om je tent vast te maken. De brandnetel geeft je de oplossing. Wil je weten hoe? 

Hoe maak je touw/ draad van Brandnetels

1) De beste tijd om dit te doen is aan het eind van de zomer. De brandnetels zijn dan lang en dun en hebben houtachtige stengels ontwikkeld. Jonge brandnetels zijn niet sterk genoeg. Zoek een brandnetel uit die zo recht mogelijk is, alle knikken in de stengel zijn zwakke punten.

2) Pak de brandnetel stevig vast  en snijd af bij de basis, dicht bij de grond. Je kunt zonder handschoenen plukken als je weet hoe je de brandnetel moet vastpakken. Zie je dat niet zitten, doe dan handschoenen aan.

3) Nu moet je de stekende haartjes van de stengel en alle bladeren verwijderen. Dit doe je door je hand stevig en snel naar de bovenkant van de brandnetel te laten gaan en daar de zwakke punt af te halen. Zorg dat jue niet tegen de wind in staat want anders komen die kleine haartjes op je kleding en geloof me… dat prikt de hele dag. Je houdt een kale stengel over.

4) Dit is het moment om de top en de wortel te verweideren als je dat nog niet hebt gedaan.

5) Je gaat nu de steel zacht kneuzen, let op dat je de buitenste vezels niet beschadigd, dit wordt nl je draad/ touw.

6) Splits de stengel en open met je vingers. Handig om dit met je nagel te doen.

7) Nu komt het belangrijkste deel. Je zult merken dat het binnenste deel van de brandnetel erg houterig is. Buig de brandnetelstengel over je wijsvinger, zodat de binnenste steel naar buiten springt, dit moet worden verwijderd.

8) Wat overblijft zijn de vezels van de brandnetel ( de huid) die het sterke bandneteldraad/ touw gaan vormen.

9) Belangrijk om de vezels nu te laten drogen aan de lucht. Als ze te droog worden dompel je ze in een klein beetje water. Dit vraagt oefening om te zien en voelen wanneer de vezel klaar is voor verwerking.

10)  Vlechten –  hierdoor krijgen de vezels de kracht die ze nodig hebben.

11) Strip een dunne draad van het grotere tape-achtige stuk buitenste steel.

12) Zoek het middenpunt

13) Nu rol je ieder onderdeel onafhankelijk van elkaar. Elke keer als je aan het einde van het rol proces bent, laat je je linkerhand los en de natuurlijke eigenschappen van de brandnetel laten het vlechtwerk toen. Herhaal dit proces zo vaak als nodig. Er zijn mensen die dit op hun blote benen doen, ik zou het niet doen.

14) Extra vezels kunnen makkelijk worden toegevoegd, voeg gewoon een andere lengte in en gebruik dezelfde techniek als hierboven beschreven. Dunne lijn strengen kunnen worden gebruikt om kleine vissen te vangen en de dikkere strengen werden in het verleden wel gebruikt voor netten, vallen, touwen en nog veel meer.