Slim stemmen op 20 maart

Kies voor een weelderig Groen Hart.

Wij maken Nederland groen, wordt door alle politieke partijen geroepen. Mooie doelstelling, maar wat doen ze echt?

Dat de natuur beschermd moet worden staat als een paal boven water: er zijn steeds minder dieren en planten, de weidevogels zijn bijna weg, de insecten zijn bijna weg. En of je nu in een sportclub bent of in een kroeg, iedereen praat over hoeveel meer bomen er gekapt worden dan andere jaren. Voor biomassa en groene energie lees je dan, voor brede fietspaden zodat je de auto kan laten staan. En voor landschap met net een ander soort biodiversiteit dan een bos kan bieden.

Dat is niet het soort groen dat wij bedoelen, toch?

Rijkswaterstaat had het geniale plan om in plaats van betonnen schermen rijen bomen rond de snelwegen te planten. Stel je voor, je rijdt door een bos naar je werk!  Stel je voor je fietst door groene lanen de stad in, in plaats van langs de grote weg met geen windvanger in de buurt dan jezelf op je fiets. En stel je voor dat er in plaats van minder natuur, méér natuur bijkomt!

Maak de juiste keuze op 20 maart. Kies voor je kinderen, de vogels en de bomen. En let goed op: niet alles waar groen voor staat ís ook groen.

Het lijkt nu allemaal even niet zo rooskleurig uit te pakken: het natuurgebied Landtong Rozenburg  wordt bebouwd. Het Bergse Bos is op de schop voor een nieuwe snelweg. Het eiland van Brienenoord dreigt straks de plasplek van het nieuwe stadion te worden.  Het Midden-Delfland met de Eendenkooi wordt een klaverblad van asfalt, het Broekpolderbos krijgt te maken met bodemsanering. Een deel van het Kralingse Bos wordt villawijk en in het Hoekse Duin komen luxe huizen.  

Je zou er ontmoedigd door kunnen raken. Maar zo zitten we niet in elkaar!

Wat moet je dan stemmen? Wij deden de groene kieswijzer. Dat was best grappig want daaruit bleek de Christen Unie voor ons de meest geschikte partij. Wat om heel andere redenen niet zo is… Laten we de grijze cellen dan maar zelf aan het werk zetten. Zodat er in de nieuwe Provinciale Staten en Waterschappen mensen worden gekozen die natuur, landschap en leefbaarheid centraal stellen. Daar is visie en lef voor nodig.

Stemmen dus op 20 maart, zodat niet nog meer grote gezonde bomen sneuvelen. Dit is geen tijd om achterover te leunen!

Mel O Feldkamp en Ivonne van Buuren