Lentetip: eetbare jungle zaaien

Zaai je eigen eetbare jungle deze lente

Leuk vanaf 2 tot 99 jaar

Kom je weleens bij Appie Hein? Dikke kans dat je dan zo’n mini moestuintje krijgt bij de kassa. Hoe maak je dat nou tot een succes? IVN heeft zijn groente-experts ook deze vraag gesteld en die hebben de beste tips voor jullie op een rij gezet.

Wat heb je nodig?

  • kopjes; – denk aan theekop, koffiekop of soepkom
  • tuinaarde
  • zakjes zaden, rucola, tomaten, radijsjes, basilicum, peterselie, munt of Oost-Indische kers (met die mooie eetbare bloemen)
  • koop zaden bij de supermarkt, tuincentrum of online 
  • water

Zaaien maar!

Vul de kopjes met aarde. Maak de aarde goed vochtig en verspreid de zaadjes erop. Zorg dat ze niet te dicht op elkaar liggen.  Dek je kopje strak af met huishoudfolie. Zet de kopjes in de vensterbank. De zaadjes liggen hier lekker warm en kunnen op hun gemak ontkiemen. Kijk elke dag of de aarde vochtig genoeg is en geef wat water. 

Als je groene puntjes ziet haal je het folie ervan af. De zaadjes zijn miniplantjes geworden die de tijd nodig hebben om te groeien. Draai de kopjes af en toe om hun as zodat de stekjes recht omhoog blijven groeien. Na een paar weken hebben de plantjes meer ruimte nodig, haal ze heel voorzichtig uit elkaar en plant ze in grotere potjes. Kijk iedere dag hoe het met de planten gaat en onthoud dat planten tijd nodig hebben om te groeien. 

Doet u mee? Ieder kind de natuur in!

Leuk, hé, die doe dingen met de kinderen. Een beetje natuur is zo belangrijk.

Wist je dat veel stadskinderen nog nooit met hun voetjes in de zee hebben gestaan, nog nooit door een bos zijn gestruind of in een boom zijn geklommen? Dat gun je toch ieder kind!

Geef een kleine bijdrage en maak het mogelijk!