Over De Stad Uit

“Eigenlijk zou ieder kind voor z’n twaalfde een keer echt in de natuur moeten zijn geweest.”

De Stad Uit brengt kinderen uit stenige wijken naar het Rotterdams platteland. En dat is hard nodig.

Natuur maakt slim. Je gebruikt andere hersengebiden die in verband staan met lange termijnplanning en creativiteit.

Kinderen krijgen hier een natuurervaring om nooit meer te vergeten.

Uitwaaien, opladen en je hoofd leeg maken. Kinderen die in drukke stadswijken leven, ontdekken niet vanzelf wat het effect van natuur op hun welzijn is. Met De Stad Uit struinen ze langs rivieroevers, gaan op pad met boswachters en ontdekken lokale landbouw. Weten waar er net buiten de stad plekken zijn waar je op kunt laden, die kennis geven we kinderen mee.

“Zeg de pretparken maar af, dit is veel leuker.” – Docent, Theresiaschool, Slinge

De Stad Uit is hard nodig!Kinderen van nu zijn 50% minder buiten dan 20 jaar geleden en hun speelruimte is met 90% afgenomen.

Bijziendheid, concentratieproblemen, obesitas en suikerziekte zijn kwalen waar stadskinderen onder leiden. Wereldwijd onderzoek toont keer op keer aan dat een beetje natuur veel invloed heeft.

Als je in Rotterdam opgroeit heb je 50% kans om met armoede en schooluitval te maken te krijgen. Een beetje natuur maakt dat je weerbaarder wordt, je een plan voor jezelf kunt trekken.

Sinds 2015 hebben meer dan 12.500 kinderen (telling augustus 2017) aan het programma mee gedaan. In het totale aanbod natuur- en milieueducatie is dat maar een klein deel, minder dan 5%.

“We zijn erg trots op onze leerlingen, die door de huiswerkbegeleiding en het spelen in de natuur een hogere score hebben gehaald. 50% heeft HAVO en hoger gescoord.” – De Nieuwe Gaffel, huiswerkbegeleiding

Het team van De Stad Uit zet zich met tientallen partners er samen voor in dat kinderen in ieder geval één keer echte natuur en platteland ervaren. Er moet nog veel voor gebeuren voordat dit mogelijk is. Het zou mooi zijn als De Stad Uit opgenomen is in het basisaanbod voor NME educatie in de stad. Daarvoor praten we met bestuurders, ambtenaren en stakeholders om sterke structuren voor de lange termijn te ontwikkelen.

Voor nu is De Stad Uit blij en dankbaar met de cofinanciering, subsidies en giften waaruit het programma gerealiseerd kan worden.

De kinderen van nu zijn de beslissers van de toekomst. Zij worden geacht om straks de juiste beslissingen te nemen. Op school leren ze over delta’s waar water, moeras, duin en rivieren de hoofdrol spelen. Maar in de eigen omgeving ervaren ze dat niet. Ze bouwen zo geen band op met de natuur en het platteland.

Rondom de stad bevindt zich een van de grootste land en tuinbouwgebieden van de wereld. In dit gebied is er straks volop werkgelegenheid voor alle opleidingsniveaus. Het zaadje om een passie te ontwikkelen voor natuur en platteland moet jong gezaaid worden.