06
september 2019 - juni 2020

Rups avengers!

Rups Avengers is spannend en avontuurlijk

Met je klas ga je op een spannend avontuur in het bos. Dat is spannend en leuk, en je leert er ook nog van alles. Bijvoorbeeld hoe je de enge eikenprocessierups kunt bestrijden met huisjes voor de koolmees en landingstations voor vleermuizen.

Een huis voor de koolmees

Natuur is leuk, maar soms ook gevaarlijk. Denk maar aan de eikenprocessierups! Met zijn netelige haartjes brengt hij akelige jeuk toe. Deze rups gaan we helpen bestrijden! We gaan de natuurlijke vijand van de rups een handje helpen. Dat zijn koolmees en vleermuis. De koolmees lust er pap van, van de eikenprocessierups. Maar juist in de jonge eiken waar de rups veel voorkomt is er nog te weinig nestruimte voor koolmezen. Daarom bouwen we nestkasten voor de koolmees zodat ze juist op de plekken waar ze hard nodig zijn een tehuis vinden.

  • De nestkastjes worden opgehangen door de gemeente. Kinderen komen dus niet in aanraking met de rupsen.
  • Geschikt voor kinderen van 9 – 12 jaar .
  • Beschikbaar van september 2019 tot/met juni 2020.
  • Sluit aan bij kerndoelen (40 en 41) van Natuur en Techniek. Kinderen leren in de eigen omgeving over dieren en planten en hoe ze functioneren in de leefomgeving.
  • Beschikbaar voor 700 kinderen.

Een beetje natuur heeft veel invloed

Talloze wetenschappelijke  onderzoeken laten zien dat kinderen die in de natuur spelen  beter kunnen leren, dat komt omdat in het groen hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor lange termijnplanning en creativiteit worden gestimuleerd.Kinderen ontwikkelen hun motorische vaardigheden en leren over stadsecologie.

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland, boomverzorgers van Gemeente Rotterdam en de Boomtoppers