01
december 2018 - juli 2019

Rups avangers!

De Boom in: spannend en avontuurlijk

Met je klas ga je in je eigen wijk boomklimmen en bomen, struiken en bloemen planten. Op school ontdek je van alles over de eikenprocessierups, koolmezen en de rol van bloemen en planten in de stadsnatuur.  Daarna bouw je zelf unieke Rotterdamse nestkasten voor de koolmees.

Klimmen maar!

De Rotterdamse Boomtoppers zijn professionele boomklimmers. Ze werken met gekeurde apparatuur en zorgen ervoor dat kinderen veilig de boom in kunnen. Dit is sportief en spannend!

Een boom opzetten

De boomverzorgers van de gemeente weten als de beste waar er nieuwe bomen en struiken dichtbij je school geplant kunnen worden.  Daar komt nog heel wat bij kijken, want we zorgen ervoor dat dit plekken worden waar bijen en insecten zich op hun gemak voelen.

In de klas: een huis voor de koolmees

Natuur is niet alleen leuk, maar soms ook gevaarlijk. Denk maar aan de eikenprocessierups! Met zijn netelige haartjes brengt hij akelige wonden toe. Deze rups gaan we helpen bestrijden! We gaan de natuurlijke vijand van de rups een handje helpen. Dat is de koolmees. de koolmees lust er pap van, van de eikenprocessierups. Maar juist in de jonge eiken waar de rups veel voorkomt is er nog te weinig nestruimte voor koolmezen. Daarom bouwen we nestkasten voor de koolmees zodat ze juist op de plekken waar ze hard nodig zijn een tehuis vinden.

De nestkastjes worden opgehangen door de gemeente. Kinderen komen dus niet in aanraking met de rupsen.

Dit programma is geschikt voor kinderen van 9 – 12 jaar . Het is beschikbaar van november 2018 tot maart 2019 en wordt op een locatie in jullie eigen wijk gehouden.

Dit programma bestaat uit een ochtend en een middagdeel. Het bestaat uit twee delen en sluit aan bij de kerndoelen (40 en 41) van Natuur en Techniek. Kinderen leren in de eigen omgeving over dieren en planten en hoe ze functioneren in de leefomgeving.

Een beetje natuur heeft veel invloed

Talloze wetenschappelijke  onderzoeken laten zien dat kinderen die in de natuur spelen  beter kunnen leren, dat komt omdat in het groen hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor lange termijnplanning en creativiteit worden gestimuleerd.Kinderen ontwikkelen hun motorische vaardigheden en leren over stadsecologie.

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland, boomverzorgers van Gemeente Rotterdam en de Boomtoppers

Boekingsformulier Rups Avengers

Bent u werkzaam voor een school in Rotterdam? Dan kunt u een excursie De Stad Uit boeken voor uw leerlingen.
  • Naam van de school of dependance waarvandaan u vertrekt
  • Direct mobiel nummer waarop u bereikbaar bent
  • Adres van de school waarvandaan de kinderen vertrekken
  • De Stad Uit excursies zijn voor scholen buiten Rotterdam voor kostprijs beschikbaar
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
 

Boekingsformulier voor scholen