Stop nooit met (buiten) spelen!

Het zomert volop. Vlak voor de grote vakantie en middenin het buitenspeelseizoen. viert Jantje Beton haar 50-jarig jubileum. De stichting, opgericht ter bevordering van goede speelruimte buiten voor kinderen, kan zichzelf nog niet opheffen.

Waren in 1968 auto’s en oprukkend beton in de steden de grootste bedreiging, In 2018 is dit nog steeds actueel. En natuurlijk is er een online wereld ontstaan die onuitputtelijk veel spelmogelijkheden biedt voor kinderen. Maar dan wel meest binnen en zittend op de bank. Niet te vergeten: ook kinderen hebben tegenwoordig bomvolle agenda’s: sport, muziekles, etc. Het ontbreekt ze niet alleen aan ruimte maar zeker ook aan tijd om te spelen.

Dit blijkt ook uit een enquête van onderzoeksbureau Kantar in opdracht van Jantje Beton dit voorjaar. Het percentage kinderen tussen de zes en twaalf jaar dat iedere dag buiten speelt is in vijf jaar tijd afgenomen van 20 tot 14 procent. Van de 1,2 miljoen kinderen in deze leeftijdsgroep spelen een miljoen kinderen niet meer dagelijks buiten. Gevraagd naar de redenen zeggen kinderen dat speelplekken te saai zijn: ze gaan liever gamen of televisie kijken. En een op de zeven kinderen zegt dat ze het te druk hebben met school en hobby’s.

Diverse onderzoeken laten zien dat buiten spelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen. En een belangrijk instrument om overgewicht en sterke bijziendheid te beperken dan wel te voorkomen. Het goede nieuws is dat bijna een derde van de kinderen in de enquête aangeeft dat ze graag vaker buiten willen spelen.

Meer weten over buiten spelen in Rotterdam? Ga naar:

www.rotterdam.nl/vrije-tijd/buiten-spelen/

www.ad.nl/voorne-putten/rotterdam-knapt-speelplekken-in-rozenburg-op~a1798208/

www.kidsproof.nl/Rotterdam/eropuit/Spel

www.springzaad.nl/speelnatuur-rotterdam

www.platformbuitenspelen.nl

uitslag van onderzoek op de NOS

-Theresa Schokkenbroek-

Bronnen: NRC en Jantje Beton.

De volledige onderzoeksresultaten zijn te downloden via de site: www.jantjebeton.nl