Stop je kat en red de vogels

Ik houd van katten, wat een leuke beesten zijn dat. Mijn kater hoort echt bij het gezin en iedereen houdt van hem. Behalve op zondag ochtend, want dan brengt hij een cadeautje en legt het op de mat voor het bed: een dood vogeltje! Oh nee, niet weer!

Bijna de helft van de 2,6 miljoen katten in Nederland gaat niet alleen watertanden van zangvogels, muizen, motten en vlinders maar jaagt er ook op. Tussen de 60 en de 100 miljoen vogels sneuvelen zo elk jaar. Maar wat kun je eraan doen? Je kat binnen houden is zielig.

Wist je dat vogels beter kleuren kunnen waarnemen dan alle andere dieren? Dat komt omdat ze 4 kleurpigmenten in hun ogen hebben in plaats van maar 3 zoals bijvoorbeeld de mens. Nancy Brennan is een Amerikaanse biologe die evenveel van vogels houdt als van haar kat en gespecialiseerd is in het gezichtsvermogen van vogels. Vogels gebruiken het kleurpigment om elkaar en voedsel te vinden, maar Brennan zag nog een toepassing. Ze fabriekte een een brede stofkraag van wilde vrolijke kleuren voor rondom het gewone halsbandje van haar kat en stuurde hem de deur uit.

Je kunt vast raden hoe dit verhaal afloopt. Van een succesvolle start-up is een internationaal bedrijf ontstaan en sinds het eerste roezelband heeft katerlief niet een vogel meer gevangen. Dus: houd je van vogels en van je kat? Dan weet je wat je te doen staat!