Waar ben jij van gemaakt?

In de herfst en de winter wordt wel heel duidelijk dat natuurlijke dingen tijdelijk zijn: bloemen zijn uitgebloeid en blaadjes vallen, bomen vallen om bij een storm en zwakke dieren sterven. Paddenstoelen zijn het bewijs dat de grote opruimers (schimmels) altijd actief zijn in de kringloop van grondstoffen.

En wat heb jij daarmee te maken dan?

Rudolf Steiner, de grondlegger van de biodynamische landbouw, zei het heel mooi met “een boom is een uitstulping van de aarde” en jij bent dat ook, hoewel jij je kunt verplaatsen. Je cellen zijn namelijk opgebouwd uit mineralen en vitamines die je eet en drinkt. Dat zijn grondstoffen uit de aarde die via planten en dieren (die planten eten) op je bord terecht zijn gekomen.

In China geloven ze in de leer van Taoïsme. Daarin zeggen ze het ook mooi: “Leven is lenen”. Je bent niet zelf de eigenaar van je lichaam, maar onderdeel van het grote transformatie-proces van alle dingen. Na je dood vergaat ook jouw lijf weer tot grondstof voor nieuwe planten en bomen. Zorg dus maar goed voor dat lijf, zonder troep, dan zorg je ook voor de Aarde.

-Caroline de Vlaam-