WIE is de mol? Nee, WAAR is de mol!

Zijn jullie nog niet uitgeteld? Na de tuinvogeltelling hebben we volgende week de nationale mollentelling van 13-21 februari.

Nu zal je denken waarom zou ik juist midden in de winter mollen tellen? Omdat we eigenlijk weinig weten over de mol. Gaat het goed? Of juist niet? De mol komt bijna overal in Nederland voor, maar waar precies? De mensen van de Vogelbescherming organiseren de mollentelling. Ze roepen iedereen op om op zaterdag 13 – zondag 21 februari te zoeken naar mollensporen. Meetellen kan via Tuintelling 2021.

De mol op Valentijnsdag

We tellen geen mollen, maar molshopen. In februari gaan de mannetjes fanatiek graven want dan is de paartijd aangebroken. Ze verlaten hun stekkie en gaan op zoek naar vrouwtjes. Daardoor ontstaan ‘mollenritten’, kleine verhogingen waar de mollen hebben gelopen. Na de paring gaan ze er trouwens snel weer vandoor want anders gooit het vrouwtje ze zomaar van haar gebied af.   

Antivries

Nog een reden voor meer molssporen: door de vorst kruipen bodemdieren dieper in de grond. De mol moet ze achterna. Daardoor zie je juist midden in de winter soms enorme molshopen ontstaan.”

Allemaal mijns!

Mollen leven alleen en ze houden van ruimte. Al zie je een veldje met tientallen molshopen, dikke kans dat ze allemaal het werk van één, hooguit twee mollen zijn. Ze graven een heel gangenstelsel, waarin ze elke dag rondlopen op zoek naar voedsel.
Niet iedereen is blij met en mol op vrijersvoeten of op voedseljacht. Toch valt het niet mee om ze te verjagen, ze zijn snel en kunnen graven, zwemmen en lopen. Weet je ze toch weg te krijgen, dan duikt er binnen de kortste keren een nieuwe mol op. En die gaat dan een heel nieuw gangenstelsel aanleggen. Dat levert alleen maar nieuwe hopen op, terwijl een mol die er al zit rustig gebruik maakt van de gangen die hij al heeft. Alleen met dit koude weer, of als hij op zoek gaat naar een vrouwtje, woelt hij nieuwe aarde omhoog.

Toch handig die mol, want:

  • Potgrond! Als een mol eenmaal zijn gangenstelsel af heeft, zal hij niet veel meer graven, alleen mogelijk nog wat bijwerken en in de winter ietsjes dieper gaan. Maar over het algemeen is het dan gedaan met het gegraaf. Dat betekent dat als de mol eenmaal klaar is, je de grond van de molshoop voorzichtig weg kunt halen en dan komt er geen nieuwe meer. Die grond van de molshoop is hele goede grondsoort om stekjes in te planten. Die grond komt namelijk van dieper uit de grond en bevat dus erg weinig zaadjes van onkruid.
  • ‘Grondverbetering’! Met het gegraaf vindt beluchting van de grond plaats en wordt humus uit de bovenlaag gemixt met de diepere grondlagen, waardoor de bodemkwaliteit toeneemt. De aanwezigheid van deze dieren is een teken van een goede bodemkwaliteit.
  • Insectenjager! Mollen zijn het hele jaar actief. Ze graven zelfs dag en nacht. Een mol eet dagelijks ongeveer de helft van zijn lichaamsgewicht en daar is hij maar druk mee.  Lekker zijn regenwormen, slakken en larven van insecten. Continu patrouilleert hij in zijn gangen of daar wormen in zijn gevallen en regelmatig graaft hij er een nieuwe gang bij.