Wist je dat er een koolmees expert is?

Na 750 nestkasten wil je weleens meer over de koolmees weten

“Er zijn dappere, laffe, agressieve, rustige, brutale, schuchtere, sociale en teruggetrokken koolmezen”, concludeert NIOO-onderzoekster Bernice Sepers in één van haar blogs op de website van ‘Beleef de Lente’. “En deze individuen gedragen zich consistent verschillend van elkaar.” Net op tijd voor het broedseizoen hangt er ook een camera in de nestkasten van de onderzoekers. Wij smelten! Wat een bijzonder vogeltje is dat toch.

Ondertussen turen Rotterdammers naar de sierlijke nestkasten die dit voorjaar overal in Rotterdam zijn opgehangen. De hele winter lang hebben kinderen ze in elkaar getimmerd, en nu worden ze bewoond.

De Boomverzorgers van de gemeente hebben ze daar opgehangen waar eikenprocessierupsen hun onheil drijven. Deze nare stekelbeesten kunnen een dagje natuur aardige bederven. Neem daarom voor de zekerheid een rol plaktape mee als je onder een eikenboom gaat picknicken. Dat is namelijk de beste manier om de haartjes van dit plaagbeest mee te verwijderen.

En nu maar duimen dat de mezen goed broeden en hun jong de rupsen voeren. Want dat scheelt overlast voor de mens deze zomer.