03

Zeediertjes vangen met Sander & Luna

Als je naar het strand gaat kun je veel meer doen dan in de zee zwemmen en zonnen. Je kunt er heel veel zeediertjes vangen en ze eindelijk van dichtbij bekijken.

“Ik ga zoveel garnalen vangen dat ik een broodje garnalen kan maken voor Luna”

Wat heb je nodig?

  • Een schepnet
  • Een wit teiltje

Hoe kom je bij de zee ?

De metro vanuit Rotterdam Centrum brengt je in 25 minuten naar station Hoek van Holland Haven! Direct naast het station is een prachtig bos is waarin je helemaal tot aan het duingebied kunt lopen. Ter hoogte van de Zeetoren verlaat je het bos. Je kunt er een lekker broodje garnalen eten bij een viskraam en dan doorlopen naar zee.

Wanneer kan je het best gaan?

Het beste moment om zeediertjes te vangen is wanneer het zeewater laag staat. Het is dan eb. Via allerlei geultjes stroomt het water vanaf het strand dan langzaam terug naar zee. In die geulen bevinden zich veel kleine dieren zoals krabbetjes, scholletjes, schelpdiertjes en soms vind je zelfs een zeester! Vergeet niet om de diertjes na afloop weer netjes terug in zee te zetten.

Hoe weet je wanneer het eb is?

Dat kan je opzoeken in een getijdetabel. Die van Hoek van Holland kun je bijvoorbeeld vinden op: https://www.citipedia.info/nl/tides/netherlands/hoek+van+holland_netherlands (maar er zijn nog heel veel meer sites waar je het kan zien)

Welke zeediertjes kan je vinden?

In de Noordzee zitten heel veel zeedieren.

Noordzee garnaaltjes
 CC0 Publiek domein https://pxhere.com/nl/photo/1146114
Noordzee krab
CC0 Ecomare/Sytske Dijksen https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ecomare_-_noordzeekrab_(noordzeekrab-2295-sd).jpg
Kwallen (kijk uit, die draadjes prikken)
CC0 Publiek domein https://www.piqsels.com/nl/public-domain-photo-fhdtj
 

Wil je meer weten over zeediertjes?

Kijk dan eens op de website www.jasperderuiter.com. Daar kun je gratis drie speurkaarten over zee- en stranddieren downloaden.

Belangrijk!

Sommige dieren, zoals kwallen, kunnen prikken. Wees dus voorzichtig. En… nadtat je ze bestudeerd hebt, vergeet dan niet om ze weer in zee terug te gooien.

Download het infoblad

Wil je deze tekst uitprinten dan kun je het infoblad downloaden.